Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré ráno z miniZOO

O naší smečce. Odoláváte-li dětským prosbám o zvířátko slovy "máme doma málo místa," nedávejte jim to číst. Anebo dejte. Ale na vlastní nebezpečí. :D 

Probouzí mě vůně kávy. Ano, dostávám každé ráno hrnek tohoto životabudiče až téměř pod nos. Děkuji, můj milý muži. Následuje dceřino „mamííííí!“, doprovázené dotazem, jak se vyspinkala naše zvířátka. No, asi dobře. :D

 

Ty psí oči, které mi říkají: „Dávej pozor, malá panička se vzbudila…“ Ten kaštanový pohled plný lásky, oddanosti a radosti patří našemu blonďatému zlatu. Doslova. Tenhle tvor je zlatý rasou i srdcem. To řekne asi každý, kdo někdy poznal nějakého retrívra. Ten kopec lásky, štěstí a legrace, který s ním člověk zažije, to jsou prostě velehory štěstí. Celé dny je s námi, společně blbneme, cvičíme, běháme… No, přiznám se, že někdy to zařídím tak, aby běhal on a dcera a já mohla stát, hlídat, případně i upíjet kávičku z termosky. My mámy speciálních dětí se naběháme i tak dost, že jo. :D Ano, naše dcera je originální tvor, proto také má k sobě svého parťáka Maxe. On je totiž psem asistenčním. Umí dceru zastavit při jejím náhlém nápadu s názvem let tryskem do silnice. Je schopen ji vyhledat, pokud by se ztratila. Je pro ni kamarádem, komunikátorem, spojením s ostatními dětmi. Protože přes psa se dá krásně a přirozeně navázat hovor třeba na hřišti. Naše dcera, to dítě s tzv. poruchou komunikace, má i díky Maxovi kamarády. Ukazuje dětem, jak s ním cvičí, naváže hovor na téma zvířátka… a rázem vznikne přátelství. A to není zdaleka vše. Maxíka máme čtyři roky. Až letos ale u dcery propukla i epilepsie. Jak zareagovalo to naše čtyřnohé blonďaté zlato? Samo začalo vzorně detekovat přicházející záchvaty. Dokonce pozná jakoukoliv přicházející nepohodu, a to dřív, než tato propukne. I v momentě, kdy je dcera třeba o půl kilometru dál. Jedna příhoda jako příklad: Byly jsme na koupališti (my holky – takže to „y“ je správně :D ). Maxík čekal cca o tři sta metrů dál u mojí maminky. Dcera jela na tobogánu, ale výstup jí trval malinko déle, neb ona má i drobný handicap tělesný. Pro jednoho chlapečka byl asi problém počkat, jel „na červenou“ a následkem bylo, že do dcery narazil. Ji to samozřejmě rozhodilo. Nechápe, proč kluk nedodržel pravidla. Navíc ji z toho bolela záda. Přesně v tu chvíli mi pípla zpráva od mamky. Znění: „Co se stalo? Max mě vede ke dveřím.“ Ano, ten pes i na dálku vycítil, že se cosi děje. Jak říkám, je to zkrátka zlato. Mimochodem, zatímco si tu cvakám do notebooku, toto zlato se uvelebilo na své dvoumetrové matraci a chrápe dál. :D Zrovna včera jsme přemýšleli, kam dáme vánoční stromek. Asi jej letos zavěsíme na strop, neboť v jedné části obýváku se rozvaluje pesan na svých dvou metrech, v druhé části má výběh naše králinda.

 

Špagetka. Černá jako uhel, ani vyfotit se téměř nedá. Tedy… kdyby se náhodou někdy fotit chtěla, že. To musím zkoušet tajně, jinak se ke mně otočí svou ctěnou zadnicí. Ale ne, není úplně celá černá, má bílý čumáček, „ponožky“ na předních packách a na hrudi kresbu, která při „panáčkování“ vytvoří tvar srdce. Dokonalá vizualizace toho, kolik je v ní lásky a něhy. A je s ní neskutečná sranda. :D Ten pohled poránu, když otvírám klec… „Jupííí, paničko, nazdaaaarrrr!“ Vyskočí na kobereček, poskakuje, doslova tančí. Schová se do papírové tašky, z níž se začne ozývat šustění a chroupání. Je tam totiž sušený jahodník, tudíž pochoutka veliká. Kdo je vlastně naše Špagetka? Představte si, že ji kdysi někdo vyhodil k popelnici. Nikdy, opravdu nikdy, takovéto lidi nepochopím. Ještě, že jsou tu i jiní, kteří umí a chtějí nechtěným zvířatům pomoci. Díky jedné takové slečně máme právě tuto naši černou čtyřnohou princeznu. A díky podobným lidem se k nám domů dostal i náš zrzek.

 

Jerry. Oranžový jak pomeranč. Kočičí král. Poránu si mňoukne stylem „slouho, naplň misku!“ Dostane dobrotu a odkráčí do svých komnat, zřejmě dohonit, co v noci nestihl naspat. Hraní si nechá na dobu, kdy nás bude doma plno, asi abychom měli přes co (přes koho) skákat. Někdy je to u nás opravdu slalom přes zvířata a nešlápnout na někoho je jako vyřešit složitý hlavolam. Jak se k nám dostal Jerry? Zvláštně. Je to pět let. Tehdy naše dcera nesnesla dotyky. Hladit zvíře pro ni tedy bylo složité, vlastně téměř nemožné. Zřejmě ji to až fyzicky bolelo. Jednou z cest, jak jí pomoci, byla hipoterapie. Jezdili jsme tehdy na jeden statek, dcera si koně zamilovala. A nejen je. Jak už to tak bývá, toto místo zároveň lidé využívali pro záchranu koťat. Ano, i tento krásný zrzek měl původně skončit nehezky. Ale na statku se jej ujali a on se tam potkal s naší dcerou. Byl nedůvěřivý, ale k ní šel hned. A ona k němu. Prostě mezi nimi „přeskočila jiskra.“ Za týden jsme si to malé klubíčko vezli domů. Byl nemocný, ale podařilo se jej vypiplat. Dnes je z něj krasavec. Samozřejmě to o sobě ví a je patřičně pyšný. Nosí se… no… „jak pětka do záložny.“ Ten jeho chlupatý, vztyčený ocas… Jako prachovka. Kterou občas otře i terárko. Samozřejmě není prázdné, bydlí v něm nejmladší členové naší podivné smečky.

 

Šnečci. I oni mají svou historii. Tentokrát milou. Máme je totiž od přátel, s nimiž nás pojilo nejdřív „jen“ domácí vzdělávání našich dětí, velmi brzy jsme ale zjistili, že máme velmi podobné životní hodnoty. Zkrátka jsme se lehce a příjemně sblížili. A teď nás pojí i těch pět „klukoholek“ s domečky na zádech. Děti jim vymyslely jména. Takže máme doma Baltazara, Bořivoje, Ivana, Karla a Uriáše. :D Jeden by neřekl, jaká legrace… ne, sranda… může s takovými tvory být. Rádi je pozorujeme. Jak pod jejich jazýčky mizí tu salát, tu kus jablka… a jak radostně vystrkují růžky. Jsou rozkošní.

 

Šnečci nakrmeni, pes vyvenčen, společně s kocourem to zalomil, králinda vesele skáče. Dítko se chystá posnídat. Manžel se snad cestou do práce nezabil na sněhu. Já? Dopíjím kávu a chystám věci k učení. A je mi tu mezi tou mojí smečkou moc hezky. Jo, bydlíme v paneláku ve 3 + 1. Pravda, od jara do podzimu jezdíváme na chatu, kam s sebou vozíme psa a v teplých časech i králindu. Ale i v tom bytě jsme všichni šťastní. Máme tady totiž jednu důležitou věc. Lásku. Hodně lásky. Takže nějaký ten chlup či králíkem vystřelený „nesquick“ mě nemůže rozházet.

 

 

 

 

 

Autor: Petra Jungmannová | čtvrtek 3.12.2020 20:56 | karma článku: 16,12 | přečteno: 295x
  • Další články autora

Petra Jungmannová

Vánoční příběh

Poselství... Přátelství... Kouzlo nečekaného... O podstatě kamarádství. O pohlazení po duši - v čase vánočním.

23.3.2021 v 16:06 | Karma: 10,14 | Přečteno: 214x | Diskuse| Osobní

Petra Jungmannová

S autismem v nemocnici

O komunikaci, (ne)předvídatelnosti, síle, vůli, lidskosti a empatii. Trochu zvesela na téma autismus a epilepsie.

8.8.2020 v 16:56 | Karma: 25,49 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Ostatní

Petra Jungmannová

Babu

O barevném životě. Autismus nemusí být strašák. Pokud není strašákem společnost tzv. "normálních" lidí.

21.2.2020 v 22:59 | Karma: 20,92 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost

Petra Jungmannová

Domácí vzdělávání u nás

O tom, jak jsme v našem životě udělali velký krok... O spolupráci, pomoci, uvolnění... A o velké pohodě.

6.2.2019 v 10:52 | Karma: 12,88 | Přečteno: 541x | Diskuse| Ostatní

Petra Jungmannová

Vánoce (s kořením jménem autismus)

O tom, jak může prožívat vánoce rodina, která není zcela běžná. O prožitcích, o troše nervů, o radosti. O emocích.

1.1.2018 v 16:37 | Karma: 12,79 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 760x
Už pár let především máma dcerky s autismem. Zároveň manželka, dcera, sestra, teta... a žena... to vše dohromady tvoří mé JÁ

Seznam rubrik